Fuktigt garage? Här kommer tips på åtgärd

avfuktare garageEtt fuktigt kallgarage är ingen höjdare. Vanligast är denna företeelse under vintern och följderna kan bli att mögel och svamp får grogrund samt att bilen skadas. Detta är inte så roligt naturligtvis men faktum är att detta är vanligare än man tror. Förmodligen beror detta på att gemene man inte vet hur man kan åtgärda fukten i kallgaraget. I detta inlägg tänkte vi därför bjuda på ett tips som man kan använda sig av för att förbättra miljön i garaget.

Avfuktare gör jobbet

Vid luftfuktighet runt 50 – 60 % så brukar verktyg och andra metallföremål rosta. Bilen är brukar inte drabbas direkt eftersom den ofta har skydd av lack men ju längre den står i fuktig miljö desto större blir risken. Vid luftfuktighet upp mot 75 % så kan du räkna med att mögel börjar växa. En snabb lösning för att råda bot på detta är att installera en av sorptionsavfuktare. Denna avfuktare kontrollerar löpande luftfuktigheten och slås på när luftfuktigheten blir för stor. Att få bort fukt i kalla utrymmen med en sorptionsavfuktare är förmodligen den snabbaste, enklaste och mest effektiva åtgärden man kan vidta även om en avfuktare av denna typ kan kosta uppemot 20 000 kr.

Ett alternativ till att införskaffa en avfuktare är att vinterbona garaget eller att installera en annan värmekälla (såsom element) och isolera garaget.  Att bara installera en värmekälla är dock lönlöst eftersom värmen bara försvinner om inte garaget är isolerat. Dessa åtgärder brukar dock bli dyrare än att investera i en bra sorptionsavfuktare.

Med detta sagt så vill vi även påminna om att det är fler än bilen som kan ha nytta av en avfuktare i kallgaraget. Att ha ett torrt och någorlunda varmt klimat inne i garaget är också en stor fördel om man spenderar mycket tid där med att meka exempelvis eftersom arbetsmiljön för mekanikern då blir behagligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s